Thursday, December 4, 2014

Masa critică a lu peşte - Bicicliştii şi biciclitul în Cluj

A venit iarna, în linii mari. S-a scurtat ziua tare de tot. Şi totuşi sunt încă mulţi biciclişti prin Cluj - mă întâlnesc cu ei dimineaţa mergând spre servici, pe lumină, şi dupămasa mergând acasă, pe întuneric.
Dintre cei care se plimbă vara cu bicicleta că e la modă, au rămas doar cei mai stoici (şi imuni la frig). Printre care şi eu.
Dragi biciclişti de Cluj, doresc să vă spun un lucru:
LEGEA VI SE APLICĂ ŞI VOUĂ!
Degeaba mergeţi la marşuri şi încurcaţi circulaţia în fiecare ultimă vineri din lună. 90% dintre voi sunteţi nişte ignoranţi şi ipocriţi, îmi pare rău să v-o spun.
Cum poţi avea pretenţia să fi respectat în trafic, şi să te mai şi plângi de discrimnare, când tu îţi bagi organu în lege şi nu respecţi pe nimeni şi nimic? Ca să nu mai vorbim că habar nu ai de lege?

Eu fac naveta de vre-o 6 ani zi de zi, iarnă şi vară, cu bicicleta la serviciu. În jur de 2500km pe an. Deci cam 15.000 (cinşpe mii!) de kilometri până acum. Până acum am avut un singur incident în trafic din cauza unui şofer, acu câţiva ani - şi cred că şi ăsta, dacă ar fi să se întâmple din nou azi, nu s-ar întâmpla la fel. Să fim serioşi, la 15 mii de km în oraş, faci un accident, minim, şi dacă umbli cu maşina.

După părerea mea, şoferii din Cluj respectă, într-o proporţie covârşitoare, drepturile cicliştilor. Ceea ce nu se poate spune despre biciclişti, care nu se respectă nici măcar pe ei înşişi, darămite între ei sau pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru că, dragilor, trebuie că nu te iubeşti pe tine prea tare dacă circuli noaptea pe beznă fără măcar UN BEC - ce să mai vorbesc de ochi de pisică, reflectorizante, etc. Să-mi fie cu iertare, dar în condiţiile astea, dragii mei, pe ce vă bazaţi când ieşiţi pe stradă lunar "să vă cereţi drepturile"? Care drepturi? Să vă bateţi joc în continuare de codul rutier şi apoi să vă plângeţi pe Facebook că v-a accidentat o maşină sau că vă îngrămădesc şoferii de autobus?
Păi e simplu! Dacă circuli ca pişatul boului, treci pe trecere cu bicicleta, n-ai neam de bec, n-ai sonerie, eşti cu căştile pe urechi cu muzica ta de hipster dată la maxim ca să nu auzi nimic, meriţi să ţi-o iei! Fără supărare.

Încă o dată să se audă pentru toţi cei la care un bec le strică linia de la ghidon, sau care sunt pur şi simplu prea preocupaţi de cum le stă căciula pe cap:
- dacă n-ai bicicleta echipată ca la carte (lumini faţă-spate, reflectorizante faţă spate şi la spiţe, MINIM)
- dacă n-ai măcar un minim de reflectorizante pe haine, să nu zic vestă, că-ţi strică look-u, vezi doamne
- dacă circuli pe trotuar şi te aştepţi de la pietoni să-ţi facă loc
- dacă treci pe la trecerile de pietoni
- dacă nu semnalizezi unde dracu vrei să mergi
- dacă eşti cu căştile îndesate pe bostan şi nu auzi nici măcar un claxon de la 2 metri

deci dacă faci o parte sau toate cele de mai sus, să ştii că ai toate şansele să te lovesc cu maşina şi să dorm liniştit noaptea după aia! Deşi nu prea circul cu maşina. Dar o să fac un efort, special pentru tine!

1 comment:

  1. Foarte "tare" incheierea, imi da impresia de "razbunare" .... nasoala atitudine !

    ReplyDelete